Aardvark срещу Anteater

Aardvark и Anteater са две животни от различен тип, но често объркани от мнозина поради сходните си външен вид и екологични ниши. Затова би било интересно да разберем разликата между тях. Тази статия има за цел да проучи техните характеристики и да подчертае разликите между тях.

вид юж.-афр. мравояд

Aardvark е средно голям буен нощен бозайник, живеещ в саванските пасища на Африка. Aardvark е единственият оцелял член на Ордена: Tubulidentata. Те имат отчетлив външен вид с прасеобразна, но дълга муцуна, която е пригодена за копаене и изпъкване през нори. Те имат стройно тяло, което има характерно извит гръб. В допълнение, грубите косми покриват тялото им. Обикновено здравият възрастен човек може да тежи около 40 - 65 килограма и да има дължина на тялото, варираща от 100 - 130 сантиметра. Предните крака на aardvark имат само четири пръста без палци, а задните крака имат всичките пет пръста. Имат големи нокти, подобни на лопата, покриващи всеки пръст, като приспособления за изкопаване на земята. Ушите им са много дълги (почти непропорционални), а опашката е много дебела, но постепенно се стеснява към върха. Те имат удължена глава, която им придава отличителен външен вид, но дебелият им врат и дисковидните структури в края на муцуната също са уникални. Една от най-важните характеристики на aardvark е наличието на техния екстра дълъг и тънък змийски език, който добре подхожда на тръбната им уста. Всички тези характеристики са адаптиране към техните специализирани хранителни навици, тъй като aardvarks се хранят с мравки и термити. Те щяха да знаят присъствието на всеки хищник с използването на много силното им обоняние.

мравояд

Антеатрите, известни още като мравки-мечки, са бозайници, принадлежащи към Ордена: Pilosa и по-специално в Подора: Vermilingua. Има четири вида преддвери и името е дадено, защото обичат да ядат особено мравки и термити. Обикновено здраво животно надвишава два метра дължина на тялото без опашката, а височината до раменете е около 1,2 метра. Предтечите имат дълга тънка глава и голяма храстовидна опашка, които им придават характерен вид. Те също имат дълги и остри нокти, така че да могат да отворят колонии от насекоми и стволове на дървета. Антеарите нямат зъби, но използват допълнително дългия си и лепкав език, за да събират мравки и други насекоми. Гъстата слюнка е от голямо значение, за да направят езиците им лепкави. Те са самотни, но не и бурни животни. Когато спят, те покриват тялото си с натоварената опашка. Тези специализирани животни живеят в Северна и Южна Америка.