Африкански слон срещу индийски слон

Най-величествените и най-известни животни на Земята са слонове. Слоновете са от два различни вида, азиатски и африкански. Имената се дават според разпространението им. По-голямата част от цялото население на азиатски слонове се състои от индийски слон (Elephas maximus indicus), който е по-голям от 60%. Броят на африканските слонове (Loxodonta africana) е десет пъти повече от този на азиатските слонове в света. Въпреки сходната форма на тялото и огромните размери на тези две животни, не е твърде трудно да се разграничи дали африканско или азиатско поради многото различия между тях. В природата всички слонове живеят в стада, а възрастните мъжки живеят самотно.

Африкански слон

Африканският слон е може би най-разпространеният слон, разпространен чрез 37 африкански държави. Около 600 000 от тях живеят в дивата природа на Африка (Blanc et al., 2003). Те са най-голямото съществуващо сухоземно животно на Земята, тежащо между 3 - 6 тона. Женските са малко по-къси (2 - 3 метра), а мъжките - до 3,5 метра. Ушите са големи и кръгли, които растат над височината на главата. Когато африкански слон се гледа странично, вдлъбнатият гръб се вижда ясно. Бръчките по кожата се виждат лесно. Багажникът на африканския слон има два пръста. Най-интересното е, че и мъжете, и женските имат бивни и за тях е полезно да се защитават, както и да разбиват корите на дървета за хранене. Популацията на африканските слонове се счита за уязвима поради намаляването си от Световния съюз за опазване (IUCN, 2011).

Индийски слон

Състои се от над 30 000 от 50 000 оценени азиатски слона, индийският подвид се счита за по-важен за останалите подвидове. Повечето от тях са разпространени в Южна Индия (Sukumar, 2006). Индийският слон обикновено тежи около 2 - 4 тона и стои между 2 - 3 метра, но записаният най-висок е бил 3,4 метра. Само мъжете имат бивни и което също е по-малък процент от цели индийски мъжки слонове поради бракониерство в слонова кост. Мускулестият багажник е основният уред на слоновете за много неща (а именно хранене, пиене, миришене, борба, любов ... и т.н.), който има само един пръст на върха, в индийския слон. Гърбът не е вдлъбнат, а ушите не са много големи. Бръчките по кожата не са много гъсти и следователно не преобладават. Индийският слон има голяма роля в човешката култура, като бог Ганеш има лице на слон, а също така те участват в паради на религиозни събития в Индия. По някакъв начин индийският слон е категоризиран като застрашен вид поради унищожаване на местообитанията и клане от хора.

Африкански слон срещу индийски слон

И двете животни, които имат сходни хранителни навици (тревопасни), мигриращи стада, социални жени, самотни мъжки, неустоима грижа за телетата ги правят сходни. Подчертаването на разликите обаче би направило двата вида слонове по-интересни. Африканският слон е по-голям и тежи повече. Наличието на бивни както при мъжете, така и при жените при африканските слонове е основна разлика. Също така върхът на багажника има два пръста в африканския слон, докато в индийския слон има само един. Африканците са малко по-агресивни, но когато мъжете са в мъстта, няма кой да ги укроти, дори да е индийски слон. Въпреки това, много дългата връзка между човека и слона е заради очарованието, което добавят чрез своята интелигентност.