Албатрос срещу Чайка

И чайките, и албатросите са важни членове на птиците, които живеят около морето. Въпреки сходството в техните местообитания, разликите между чайките и албатросите са забележими. Достатъчно справедливо е някой да разбере, че споменатите общи птици от името на тези птици правилно изобразяват местообитанията им, но чайките само частично обитават морето. Ето защо би било важно да сте наясно с тези две интересни птици, за да ги идентифицирате добре.

Чайките

Чайка е неофициално посочено име за чайките и те принадлежат към семейството: Ларида от ордена: Charadriiformes. Има повече от 55 живи вида чайки. Обикновено чайките са птици със средни и големи размери с тела, но двете крайности (най-малката и най-голямата) имат тегло 200 грама и 1,75 килограма. Обикновено те са сиви до бели на цвят, с черна маркировка на главата и крилата в зависимост от вида. Чайка може да плува и да се гмурка добре с краката си. Те са предимно месоядни, но понякога демонстрират опортюнистични всеядни навици за хранене. Чайките са хищници на риби и раци и отварят широко своите дълги човки, за да ловят големи плячки. Обикновено обитават или крайбрежна, или вътрешна среда и особено гнездят на земята. Гнездата са големи, гъсто натъпкани и шумни колонии от чайки. Проучванията потвърждават, че чайките имат сложни методи за комуникация и използване на инструменти. Те са благословени с дълги животи, които могат да стигнат цели четиридесет години.

албатрос

Албатросите са големи до много големи птици, принадлежат към семейството: Diomedeidae. Има около 20 вида според общоприетото схващане за тяхната класификация и те живеят в Южен и Северен Тихи океан, но отсъстват в Северен Арктика. Албатрос имат нещо специално в тях, тъй като те имат най-големите размери на крилата сред всички птици, а те всъщност са най-големите сред всички летящи птици. Албатрос са изключително месоядни и отлични водолази. Техните мрежести крачета са адаптации за плуване и гмуркане. Те имат дълги сметки с остри ръбове, а в края на горната челюст има голяма кука. Характерно е, че сметката им има няколко възбудени плочи с две тръби, които се движат над горната част на сметката, придават им остър мирис. Албатрос имат отлична адаптация за премахване на сол от диетата си, при която те отделят сол през жлезите в ноздрите си. Те нямат заден пръст, но другият насочен напред три пръста. Горната страна на крилата на албатроса е по-тъмна, докато долните са черно-бели. Те обикновено гнездят на отдалечени океански острови и живеят до 50 години. Съществуват обаче и записи на 80-годишни албатроси.