Стоат срещу Ферет
 

Стоите и поровете са свирепи бозайници с дълги тела, които принадлежат към семейство Mustelidae и обикновено са наричани невестулки. Въпреки че имат много прилики, козите и поровете имат много различни фактори. За обикновените хора е лесно да сбъркат от пръв поглед. Тази статия се опитва да артикулира разликите между козина и порове.

сибирска белка

Stoat е вид от семейство Mustelidae, който е известен и като къса опашка. Често се среща в Евразия и Северна Америка. Не се бъркайте между стойка и най-малко невестулка, тъй като стоята има по-голяма опашка, а също и по-голям размер на тялото. Опашката на една табела има виден черен връх, който липсва в случай на невестулка. Днес Stoat се среща в голям брой в Нова Зеландия, където е бил внесен от Северна Америка, за да намери отговор на нарастваща популация на диви зайци, която е била враг на културите.

Stoat е известен още като Ermine, дума, произлязла от Армения, страната, от която се смята, че е с произход. Орда от столове се нарича банда или глутница, докато мъжкият се нарича котлон, крик или куче. Женските се наричат ​​Джил или кучка. Дължината на тялото на мъжете е 29 см с опашка 11 см, докато женските измерват 26 см с опашка 9 см. Тежат около 400-500гр.

Стоите имат дълго цилиндрично тяло, къси крака с 5 пръста и дълги опашки. Козината на козината е кестеняво кафява, а през зимата става бяла през зимата, когато се наричат ​​гремини. Обаче опашката с черен връх остава черна през всички сезони.

Стоатите са много пъргави и добри катерачи. Освен това са много добри плувци. Те живеят близо до блата, гори, ферми или планини. Те правят гнезда на трева и раждат носилка. Основният им източник на храна е заек. Във времена на недостиг те се хранят с трупове на животни. Те също плячат на насекоми, риби, влечуги и земноводни. Стоите са в изобилие и не са класифицирани като застрашени, където и да се намират.

Поровете

Макар да има сходни тела и форма, лесно е да разберем едно порове от табела от отличителната си маска за лице, което го прави да изглежда като бандит. Освен това е по-голям и по-голям от стойките. Поровете могат да нараснат до размер 68см, почти двойно по-голям от размера на таралеж. Поровете се адаптират към всички видове местообитания и човек може да ги открие по речните корита, обработваемите земи и в периферията на горите.

Подобно на табуретките, поровете имат голяма, отличителна опашка, но докато джобовете имат бледо коремче, поровете имат корем с тъмен цвят. Поровете имат черен връх на опашката, много приличат на пришпори. Поровете са част от семейството на Mustelidae и са месоядни бозайници като стомати. Поровете имат по-голяма прилика с палетките, отколкото стоите.

Поровете са крепускуларни, което означава, че прекарват по-голямата част от времето за сън, като са активни в зори и здрач. Група порове се нарича бизнес. В исторически план поровете са били опитомени в стопанствата, за да се провери популацията на зайци, които са повредили стоящи култури.