Щъркел срещу Крейн

Щъркелът и жеравът са и големи птици с дълги човки, крака и шии. Те обаче са различни по външния си вид, както и по някои други аспекти в биологията. Тази статия има намерение да говори за разликите между тези две красиви птици. Въпреки че и щъркелът, и жеравът звучат единствено, те представляват повече от 35 вида от славната фауна на птиците.

щъркел

Щъркелите са както е посочено по-горе; дългокраки и дългокоси птици принадлежат към орден: Ciconiiformes. Щъркелите представляват 19 вида под шест рода, включително черногърби щъркел, боядисан щъркел, азиатски отворен бик, марабу щъркел и т.н. Те са прелетни птици по-често, отколкото не. Щъркелите имат силни, дълги и широки крила като адаптация за летене на дълги разстояния. Марабу щъркелът има размах на крилата над 3 метра. Интересната характеристика на щъркелите е, че липсата на сиринкс мускули (слабо развита гласова жлеза), което ги е направило заглушени. Те обаче могат да издават звуци, като щракнат силните си сметки. Хранителните навици са месоядни и диетата им може да включва жаби, риби, земни червеи и дори малки бозайници. Често щъркелите използват летящ и летящ полет, за да запазят енергията си, докато летят на големи разстояния. Гнезденето също е интересно, тъй като те изграждат големи платформи гнезда (с широчина 2 метра и дълбочина 3 метра) на дърветата или на скални первази, и те използват такива в продължение на много години. Това означава, че щъркелите са домашни птици. Женска, след чифтосване с партньора си, инкубира яйцата с помощта на мъжкия.

Кранове

Крановете също имат дълги крака и шии, но принадлежат към Ордена: Gruiformes. Има 15 вида кранове в четири рода. Особеността на крановете е, че те могат да променят хранителния си режим според наличността, енергийните и хранителни нужди и климата. Това несъмнено е чудесна адаптация за тяхното оцеляване при всяко състояние. Не всички кранове мигрират на големи разстояния. Приспособимостта им към фуражите им е помогнала да рискуват живота си при мигриране на дълги разстояния. Крановете предпочитат предимно водни местообитания, отколкото по-сухи среди. Кранове варират в цял свят, с изключение на Антарктида и няма записи и от Южна Америка. Те имат развита система за гласова комуникация, която е богата на голям речник. Крановете са важна група животни, тъй като най-високата летяща птица е кран. Те са сезонни животновъди, а партньорите са свързани с двойки. Те изграждат гнезда на платформа в плитка вода, женската обикновено снася две яйца за един сезон и двамата родители си помагат взаимно да се хранят и отглеждат малките си.